Kto som?

Kto som, čo som, Marek s veľkým nosom 🙂

Marek Tomšík Palárikovo

Pochádzam z malebnej dediny Palárikovo na slovenskom juhu, ktorá sa pýši prekrásnym poľovníckym kaštieľom s anglickým parkom. 

Obec Palárikovo, kaštieľ v Palárikove, Palárikovčania, Palárikovský kaštieľ, www.palarikovo.com

Od narodenia tu žijem a teraz so svojou vlastnou rodinkou – sympatickou manželkou Jankou, so synom Marekom a dcérkou Jankou. Mám aj brata Radovana, ktorý je zároveň krstným otcom oboch mojich detí.

Brat Radovan tomšík
Tomšíkovci na výlete na RTO-2022 s krstným otcom Radovanom

Syn Marek ml. je športovo nadaný a hráva od 5 rokoch futbal. Do leta 2023 pôsobí vo futbalovom družstve U9 – OTJ Palárikovo.

Marek Tomšík futbalista Palárikovo
Marek Tomšík ml.

Malá Janka je tiež športovo nadaná od mala a získala už viacero ocenení z rôznych bežeckých ale i hasičských súťaži.

Janka Tomšíková 1 miesto svatostefansky beh 2022
Janka 1. miesto Svätoštefanský beh Tvrdošovce 2022

Po svadbe v roku 2009 vzniklo kulinárske družstvo „Team Tomšíkovci“. S tímom sme sa zúčastnili nespočetne veľa súťaží vo varení guláša na Slovensku, kde sa nám podarilo vyhrať 1., 2. či 3. miesto.

team tomšíkovci súťaž vo varení guláša bojná
Súťaž vo varení 2014 BOJNÁ
Janka s malým Marekom, Marek st., strýko Ivan, hudobný doprovod teamu Tomšíkovci Lajko a v pravo môj otec Alexander.

Pri svojom rodinnom domčeku sa spoločne staráme o množstvo zeleniny a hlavne ovocia, aby sme mohli vyrábať rôzne domáce produkty a hlavne sirupy. Pravé domáce sirupy sú z vlastného dopestovaného ovocia a byliniek bez použitia priemyselných hnojív, pesticídov, herbicídov a fungicídov.

V šestnástich rokoch som utrpel nešťastný úraz ruky a táto nemilá udalosť mi zmenila život a najviac môj pohľad na zdravie človeka. No napriek tomu som dokázal svoj život chytiť za pačesy a robím to, čo ma baví a myslím, že úspešne.

Vo svojej mladosti som sa  profesionálne venoval športu.  Nebol to futbal či hádzaná, ktoré boli dominantné v Palárikove, no  získal si ma volejbal. Postupne som sa dopracoval k tomu, že si ma vybrali do slovenského paralympijského tímu, a tak som reprezentoval Slovensko i obec až na paralympiádach, a to v Atlante v roku 1996, kde som s tímom získal striebornú medailu.

Kto som? strieborná medaila Atlanta 1996, marek Tomšík
Marek Tomšík – Strieborná medaila – X. letné paralympijské hry Atlanta 1996

Potom v Sydney v roku 2000, kde sa nám pošťastila bronzová.  Tento úspech bol pre mňa do života veľkým povzbudením a dodal mi elán do ďalších rokov. Už síce nepokračujem v tejto určite aj bohumilej aktivite, športu sa venujem už len rekreačne a raz za týždeň si zahrám volejbal so super partiou volejbalistov,  ale jednoznačne nezaháľam.

Kto som? bronzová medaila Sydney 2000, sydney paralympic game 2000, Marek Tomšík
Marek Tomšík – Bronzová medaila – XI. letné paralympijské hry Sydney 2000

Založil som si chránenú dielňu Vector, vyrábam v nej vtipné tričkádarčekové predmety a okrem toho sme sa dali s rodinkou na výrobu domácich ovocných a zeleninových výrobkov. Spolu s manželkou Jankou sme si v  roku 2019 povedali, že uskutočníme môj sen – zorganizujeme hudobný festival Lavórovica Fest 2019

Hudobný letný festival Lavórovica fest 2021 Palárikovo
Hudobný festival Lavórovica 2019

Bolo to veľmi ťažké, no naša snaha sa podarila a festival bol veľmi úspešný. Plánovali sme aj ďalší ročník v roku 2020, no ako je asi každému jasné, pre koronavírus bolo podujatie zrušené a preložené na neurčito.

V Palárikove sa mi podarilo zorganizovať viacero kvalitných športových podujatí. V roku 2009 vznikol „Putovný Palárikovský Tenis CUP“ a skončil v roku 2013. Spolu bolo 5 ročníkov s veľmi kvalitným obsadením hráčov a s veľmi hodnotnými cenami pre víťazov. Dôvod ukončenia bolo to, že sa narodil malý Marek a nenašiel sa pokračovateľ tohto vynikajúceho turnaja.

Ďalšia vydarená akcia bol „Silvestrovský Mini Futbal CUP“ ktorý odštartoval v roku 2011 a skončil v roku 2013. Spolu boli 3 ročníky. Akcia to bola výborná so super hráčmi, s občerstvením a cenami pre víťazov. Taktiež po narodení Mareka sa nenašiel nikto kto by pokračoval v organizácii, tak Mini CUP skončil.

V roku 2022 bola ďalšia akcia a to 20. ročník „Vianočný volejbalový turnaj“ a ten sa mi podarilo úspešne zorganizovať spolu s Marekom Zálešákom. Na turnaj som nastúpil po 20-krát za družstvo „Mederskí Šakali“. Viac o turnaji sa dozviete v blogu: NIKDY NIE JE NESKORO

volejbalovy turnaj 2022 Palarikovo
20. ročník vianočný volejbalový turnaj 2022 Palárikovo

V roku 2023 presne 6.1. sa začal písať nový športový príbeh v Palárikove a tým bol šípkový turnaj „Darts CUP 2023 o putovné poháre starostky obce“. Turnaj sme znovu organizovali ja a Marek Zálešák. Táto veľkolepá akcia s 58 hráčmi dopadla na výbornú. Turnaja sa zúčastnila tiež manželka Janka a aj môj syn Marek, ktorý mal vtedy 8 rokov. O turnaji sa tiež dočítate v blogu:

Darts Cup 2023 Palarikovo
Darts CUP 2023 Palárikovo

S mojou rodinkou sme stále v pohybe, v akcii. Nezaháľame, vyrábame vtipné tričká, darčeky a popritom pracujeme tiež v záhrade, kde treba polievať, okopávať, oberať ovocie. Samozrejme, vedieme k tomu i naše deti.

Teraz sme sa so synom Marekom dali na maľovanie svietnikov. Aj menších aj väčších. Vyberáme vhodné fľašky, vyzdobíme ich, dekorujeme ozdobným pieskom a vložíme do nich voňavú alebo repelentnú sviečku. Dievčatá nám pomôžu a takto spoločne vyplníme aj daždivé dni.

Takže kto som? Som obyčajný dedinčan, ktorý sa nevie nudiť. Lebo my sa nevieme nudiť. A  tak to má byť. Veď práca šľachtí človeka!

NAPÍSALI O MNE

Časopis FORBES: Bývalý paralympionik vedie rozmanitý rodinný biznis. Loptu vymenil za sirupy a sieťotlač

Časopis ŽIVOT: Akoby sa nič nestalo

Časopis BÁJEČNÁ ŽENA: Úspešný aj vinou úrazu

Naše NOVINY: Predstavujeme osobnosti Palárikova

KONTAKT

Marek Tomšík

0907063211

maja@majacreative.sk

https://www.blog.majacreative.sk